2 Mayıs 2012 Çarşamba

Hayvanlar Üzerine Test Yapan Markalar-2

Daha önceden bu konuyla ilgili bir yazı paylaşmıştım sizinle, işte burada..

Bu yazıyı markaların politikalarında meydana gelen değişiklikler olduğu ve konuyu tekrar hatırlatmak için yazıyorum..

Avon ve Estee Lauder markaları Çin pazarına girebilmek için hayvanlar üzerinde test yaptıklarını açıkladılar ve PETA'nın listesinden çıkarıldılar. Bu noktada en çok üzüldüğüm şey Estee Lauder ürünleri ve EL bünyesi altındaki diğer ürünler oldu.. Estee Lauder ve bünyesindeki markalar ne diye bakacak olursak karşımıza bir çoğumuzun çok beğendiği markalar çıkıyor.. MAC, Bobbi Brown, Clinique, La Mer, Origins, Jo Malone, Darphin, Smashbox, Bumble & Bumble, Aveda gibi markaların yanı sıra parfüm üretiminde anlaşmalı olduğu markalarda Tom Ford, Michael Kors, Donna Karan, Coach ve Tommy Hilfiger..

Bu markalarda şöyle bir ibare mevcut ''Kanunların gerektiği durumlar dışında hayvanlar üzerinde test yapmıyoruz.''. Bu cümle benim için 'dünya çapında daha fazla satmak, daha çok para kazanmak için hayvanlar üzerinde test yapmayı kabul ediyoruz.' demekle aynı şey malesef...

Ve birde uzun zamandır kafamı karıştıran başka bir durum daha var. Nars hayvanlar üzerinde test yapıyor mu? Nars markası hayvanlar üzerinde test yapmadığını iddia eden bir marka.Nars,  Shiseido bünyesinde bulunmakta ve Shiseido'da hayvanlar üzerinde deney yapan bir marka.. PETA'nın sitesindeki listelerde Nars markasının ismini göremeyince internette biraz araştırma yaptım. Ulaştığım sonuçtan hala tam olarak emin olmasam da internette okuduğum bir çok yerde Nars'ın da hayvanlar üzerinde test yaptığını söylüyorlar. Bu konuda kesin bir bilginiz varsa lütfen benimle de paylaşın.

Avrupa Birliği'nin kozmetik konusundaki kanunu ''Cosmetics Directive'' de yapılan değişiklikler sonrasında 2009 yılında bazı testler yasaklanmış, 2013 yılında ise testlerin tamamen sona ermesi planlamış fakat bu tarih 2013 olmayacak gibi görünmekte.. Bazı ülkeler hayvanlar üzerinde testi yasakladılar bile, ama dediğim gibi sadece bir kaç ülke.. Türkiye'de ki durum ise ''Bilimsel araştırmalar için hayvan deneylerine izin verilmektedir.'' şeklinde..

Malesef hayvanların üzerinde test yapmaya mecbur olunan bazı deneyler var, örneğin ilaç ve tıp alanında.. Fakat ben alacağım, kullanacağım makyaj ve cilt ürünlerinin hayvanları katletmiş olmasına karşıyım ve karşı olmaya da devam edeceğim. Çünkü yapılan testler basit, acı vermeyen tarzda değiller. Kullanılan hayvanların günlerce, aylarca hatta yıllarca acı çekmesine, kör olmasına, acıdan kıvranmasına sebep oluyor. Ben bunu bile bile bu markalardan almaya devam edemem.. Ben bloguma deneylerde kullanılan hayvanların neler çektiğine dair görseller koymak istemiyorum ama biraz araştırdığınızda ne kadar kötü olduklarını sizde göreceksiniz.

Peta'nın listeleri devamlı güncel bulunmakta, lütfen sizde inceleyin : PETA

Cruelty-Free'nin sitesini inceleyerek bu konu hakkında daha ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz : Cruelty-Free

Bu sitelerdeki listelere bakmak ve markaların hayvanlar üzerinde test yapmıyoruz demelerine inanmak zorunda kalıyoruz. Fakat yapabileceğimiz bir şey daha var ve bu o acı çeken hayvanları kurtarabilmek için yapabileceğimiz yegane şey Bu markaların ürünlerinden kullanmamak!! Lütfen bu duruma kayıtsız kalmayın. Piyasada hayvanlar üzerinde deney yapmayan o kadar marka ve renk muadili var ki.. Elbet aradığınız ürünü, rengi bu markalarda bulabilirsiniz..

Lütfen bu konuya kayıtsız kalmayın ve sizde destek olun... Biliyorum çok uzun bir yazı oldu, tamamını okuyan ve yorum bırakan herkese çok teşekkür ederim.. Umarım birazcıkta olsa bu konu hakkında kafanızda bir şeyler şekillendirmişimdir hatta daha iyisi test yapan markaları kullanmamanızı sağlatabilmişimdir...

12 yorum:

  1. MAC de mi öyle yapıyomuş, bunu bilmiyodum işte.. =(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef Mac bu kervana sonradan katılanlardan :(

      Sil
  2. Ben o resimlerden bazılarını gördüm. Gerçekten korkunç. Bildiğim markalardan zaten uzak duruyorum artık. Ama MAC, Nars gibi markaların bu kadar acizleşmesine üzüldüm. Sonuçta Çin pazarına girsen nolur, girmesen nolur? Elin Çinlisi zaten bulup alıyor biryerden. Ve ben asıl şunu merak ediyorum, çoğu blogger'ın köpeği ya da kedisi var. Şimdi bu blogger'lar bu firmalardan alışveriş yapmaya devam edecekler mi? Hatta bazılarının Mac bağımlısı olduğunu düşünürsek vazgeçeceklerini sanmıyorum. Evet benim elimde de bu markalara ait ürünler var. Ancak ben MAc'in eskiden beri mi yeni mi başladığını bilmiyorum. Öğrendiğime göre de daha da almam ürünlerini.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çin'deki büyük nüfus onları cezbediyor, para hırsı işte bunları yaptırıyor malesef..
      Bu konuya dikkat edenleri elinde tutmak yerine daha fazla parayı seçiyorlar ve bizi kaybediyorlar malesef..
      Bende bu konuyu düşünüyorum ama sorun çıkmaması için yazmadım. Bir çok bloggerın çocuğu gibi sevdiği hayvanları var ama nası bi hayvan sevgileri varsa diğerleri çokda umurlarında değil..

      Sil
  3. Çok güzel bir konuya değinmişsin! Bilim adamları bu hayatta neden yaşadıklarını ört bas etmek için yaşadıklarına dair bir his var içimde. Bilim adamları neden ''hayvanlar'' üzerinden deney yapmak ile sınırlı kalabiliyorlar? -belirsiz. Günümüzdeki bilim adamlarının hafızalarını geliştirmek konusunda hiç bir adım atmamalarıda üzücü, belki de hayvanlar dışında bir deney olgusu bulabilecekler? Ya da uğraşması var diye bulamıyorlar. İstemiyorlar..

    Bir takım şeyler için o savunmasız hayvanlar deney koltuğuna oturtuluyor ve acı çekiyorlar. Yazık! Bunu yapan insanoğlu da kendisine ''bilim adamı'' statüsü veriyor.

    http://kacikturuncu.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.. Aslında bu konuda araştırmalar yapılıyormuş ama büyük olasılıkla ellerinden geldikçe yavaş bir şekilde yapılıyordur..

      Sil
  4. Body Shop için de aynı durum söz konusu aslında. Onu da Loreal satın aldı ve ben o zamandan beri hiç bir ürününü kullanmıyorum güvenmediğimden.Loreal'le ilgili şöyle bir haber var bu arada: http://www.insidecosmeceuticals.com/news/2012/03/epa-l-or-al-create-collaboration-for-animal-free.aspx

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TBS Loreal bünyesine geçmeden önce özel bir sözleşme imzalamış ve eski üretim şekline devam ediyor diyorlar ama ne kadarı doğrudur bilinmez malesef...
      Haber için çok teşekkürler :)

      Sil
  5. Merhaba tatlım bu konudaki araştırman gerçekten çok onurlu bir davranış benim merak ettiğim birkaç şey var Sebamed Clarins gibi markalar kendi sitelerinde hayvanlar üzerinde deney yapmadıklarını belirtmişler fakat Peta nın sitesinde isimleri neden geçmiyo olabilir? Ayrıca Nivea hakkında kesin bir bilgin var mı? Ben de alternatif markalar kullanmak istiyorum fakat Türkiye de bu markaların çoğu yok sen hangi markaları kullanıyosun tatlım bu konuda öneriye ihtiyacım var hem kaliteli güvenilir hem de kesinlikle hayvanlar üzerinde deney yapmayan markalar kullanmak istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ersag yeni nesil kozmetik ve temizlik ürünleri aradığımız güvenilir ürünler arasındadır ...

      Sil
  6. Naturalite ürünlerinde hayvan deneyleri yapılmadığı işareti var, Body Shop diyeceğim bir de ama Body Shop son zamanlarda kafamı karıştırdı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Naturalite markasının hiç duymamıştım, sayenizde araştırdım. Peta onaylı olmadığı için işaretin doğru olduğunu düşünmüyorum malesef.
      TBS için ise, şirket Loreal grubuna bağlı bu yüzden cf olsa da bütün ücret Loreal grubuna gittiği için tercih edip etmemek tamamen size bağlı bir durum.

      Sil

Yorumlarınızı çok seviyorum!! :)